Karpervissen in de praktijk - Hengelpassie

Hengelliefde
Hengelsportverhalen van vroeger en nu
Hengelsportverhalen van vroeger en nu
Ga naar de inhoud
KARPERVISSEN IN DE PRAKTIJK

Eddy Schepmans


In het vorig artikel kon je, aan de hand van de materiaaltips, jezelf een beeld vormen van wat een karpervisser bij zich heeft wanneer hij naar de waterkant vertrekt. Materiaal alleen is echter geen garantie voor een goede vangst. Een degelijk aas en een goede presentatie hiervan zullen de mogelijkheden om een mooie karper te vangen echter aanzienlijk vergroten. Wat ook vaak wordt vergeten, doch uitermate belangrijk, is een voorafgaande observatie van het hengelwater. Waar zou de karper zich momenteel bevinden? Zit hij ondiep, ver van de oever of kortbij? Uit welke richting waait de wind? Is de windrichting reeds dagen constant en matig tot vrij krachtig, zal je er zeker niet verkeerd aan doen wanneer je "met de neus in de wind" vist, wanneer je dus een stek kiest op de oever waar de wind naartoe waait. De karper zoeken is dus een eerste vereiste. Het heeft geen zin om uren of dagen te hengelen op een plaats waar geen visje aanwezig is.

In dit derde hoofdstuk over het karpervissen, gaan we nader in op de presentatie van een degelijk aas. Van welke montage maken we gebruik en hoe bereiden we een vangende boilie?

MONTAGE

Wanneer je boeken en tijdschriften over karpervissen bestudeert, zal je merken dat momenteel honderden rig-systemen werden uitgevonden en dit van eenvoudig tot in het bizarre. Ongetwijfeld zitten hier juweeltjes tussen die zeker en vast zullen bijdragen tot het sneller, beter en correct haken van een karper. Vandaag beperken we ons echter tot één bepaalde montage. Een montage die, alhoewel eenvoudig, in de praktijk reeds meermaals bewezen heeft dat ze goed is en dan zeker voor het vissen met een boilie strak op de bodem.

Je hebt jezelf een prachtige karperhengel cadeau gedaan en hierop een molen met goed werkende slip geplaatst. De spoel heb je uiteraard gevuld met een lijn van uitstekende kwaliteit en door de ogen van je hengel gevoerd. Aangezien je zonder dobber vist, dient nog enkel het werpgewicht, de onderlijn en de haak te worden aangebracht.

Op de lijn schuiven we eerst een rubberen loodstopper, gevolgd door een lood met anti tangle tube in een gewicht van ongeveer 70 gram. Om te voorkomen dat deze tube onder water als een baken naar boven steekt, verzwaren we het uiteinde met wat kneedbaar lood. Vervolgens schuiven we een rubberen kraal op de lijn en bevestigen aan het uiteinde van deze lijn een wartel van goede kwaliteit waarover we een stukje siliconenslang aanbrengen. Aan het andere uiteinde van de wartel bevestigen we uiteraard de onderlijn. Deze kan bestaan uit gewoon nylon, dacron ofwel gevlochten lijn. Experimenteren is hier de boodschap. Zelf verkies ik nog steeds de super silk van Kryston. Deze is zeer soepel, uitermate sterk en schuurvast, doch zet zich onder water in een bocht. Of dit laatste een nadeel is, laat ik in het midden, doch voorkomen is beter dan genezen. Om die reden brengen we op de onderlijn een klein beetje kneedbaar lood aan. 0ok op zogenaamde niet-drijvende onderlijnen blijven we dit principe huldigen. De lengte van de onderlijn houden we tussen twintig en vijfentwintig centimeter.

Vooraleer de onderlijn aan de wartel te bevestigen dienen we echter eerst nog een haak van goede kwaliteit de monteren en dit met de nadruk op "goede kwaliteit". Maak je keus in een hengelsportcatalogus, maar vergeet zeker niet naar de Drennan boiliehaak te vragen en dit in de maten 4 of 6.

Een haak wordt gewoonlijk aan de lijn geknoopt, doch voor het vissen met boilies is de knooploze haakmontage stukken beter. Voorwaarde is echter dat we een haak met oog gebruiken. Aan het uiteinde van de onderlijn maken we een miniem lusje en steken dit door het haakoog. De onderlijn wikkelen we een zestal malen rond de steel in de richting van de punt, waarna we ze weer door het haakoog steken. De laatste keer wikkelen we op die manier dat de lijn onder het uiteinde met lusje komt te zitten. Een likje secondenlijm zorgt voor een muurvaste verbinding. Waarvoor het overblijvende stukje onderlijn met het Iusje dient zal hopelijk wel duidelijk zijn: hierop rijgen we met behulp van een rijgnaald (needle) natuurlijk onze favoriete boilie. In het lusje steken we een boiliestopper.

BOILIES EN RECEPTEN

Onze hengel is nu klaar voor de actie, doch de munitie ontbreekt nog. We dienen ons dus nog boilies aan te schaffen. Dit kan zeer eenvoudig door naar de hengelsportzaak te stappen en een zak of doos kant en klare bolletjes aan te kopen. Op zich niet slecht want geen enkele leverancier kan het zich nog veroorloven om zijn klanten een hoop drek aan te smeren. Deze boilies zijn voorzeker van een goede tot zeer goede kwaliteit met een tamelijk grote zekerheid dat je er wel degelijk karpers mee vangt. Een tussenstap is de aanschaf van een kant en klare mix en ook deze samenstellingen zijn over het algemeen van een zeer goede kwaliteit, zeker wanneer je ze aanschaft in hengelsportzaken met naam.

Velen houden echter meer van een eigen recept. Wat je zelf klaarmaakt en nadien nog succesvol blijkt te zijn, geeft inderdaad meer voldoening. Op weg dus naar de karperkeuken.

In de beginjaren van deze viswijze was het hengelen met boilies met een zeer hoog eiwitgehalte, de zogenaamde HNV-boilies, schering en inslag. Hoe hoger het percentage eiwit, hoe beter het aas. Zo werd althans geredeneerd. 0ok ikzelf "bezondigde" mij vroeger aan deze stelregel. Het resultaat mocht er inderdaad best zijn, doch dit resultaat was eveneens voelbaar in mijn geldbeugeltje. Met de stelling in het achterhoofd dat voorheen ook zeer goede resultaten werden bereikt met gewone aardappelen of maïs, werden de dure eiwitrijke ingrediënten stilaan vervangen door meer betaalbare producten.

Voor hen die toch met een HNV-boilie aan de slag willen even een paar recepten:

• 40 % caséine, 30 % melkalbumine, 10 % tarwegluten, 15 % sodium casiënate, 5 % vitaminesupplement;
• 40 % caseine, 10 % soya isolate, 10 % pindameel, 20 % gluten, 15 % soyabloem, 5 % vitaminesupplement.

Ben je meer voorstander van het betaalbare? Wat denk je dan van volgende bereidingen?

We vertrekken steeds van een 50 % samenstelling. In principe zouden we reeds met enkel deze samenstelling kunnen vissen. Ze bestaat eenvoudig uit sojameel en griesmeel en maakt de helft uit van onze complete mix.

• een birdfood-boilie: 30 % vogelvoer (opfokvoer voor kanaries), 25 % sojameel, 25 % griesmeel, 20 % vismeel;
• een hemp-boilie: 30 % zelfgemalen hennep, 25 % sojameel, 25 % griesmeel, 15 % BC collant, 5 % vitamine-mineralen preparaat;
• een bird-sweet-boilie: 30 % vogelvoer, 25 % sojameel, 25 % griesmeel, 20 % BC collant;
• een wat duurdere HNV-boilie: 20 % caseine, 10 % melkalbumine, 25 % sojameel, 25 %
griesmeel, 15 % BC collant, 5 % vitamine-mineralen preparaat;
• een fishmeal-boilie: 20 % caseine, 10 % melkalbumine, 25 % sojameel, 25 % griesmeel, 20 % vismeel.

Voor de bereiding van deze mixen maken we gebruik van gemiddeld een zestal verse grote eieren per 500 gram. Deze worden gebroken en stevig omgeroerd in een ruime kom. Hieraan voegen we een smaakstof (flavour) en een zoetstof toe. De keuze in smaakstoffen is immens groot. Ook hier kan een catalogus uitkomst bieden. Slaag je er niet in een keuze te maken, probeer dan enkele flavours die hun vangkracht reeds meermaals bewezen hebben. Ik denk hier onder meer aan een aardbeienflavour (strawberry), scopex, chocolate malt, tutti frutti en indian spice. Gebruik nooit meer dan de aanbevolen hoeveelheid, liefst nog minder. Dit geldt eveneens en meer nog voor de zoetstof. Indien je van gekleurde bolletjes houdt, dien je uiteraard een kleurstof te gebruiken die je al naargelang het product, bij de mix voegt of tussen de eieren mengt.

Aan deze sterk geurende brei voegen we nu, roerend met een lepel of vork, geleidelijk onze boiliemix toe tot we een stevig en kneedbaar deeg bekomen. Na het kneden laten we dit deeg enkele minuten rusten, waarna we er met behulp van een deegspuit, lange worsten van maken. Deze spuiten zijn verkrijgbaar in de hengelsportzaak en ook in sommige winkels waar men silicone verkoopt. Met een zogenaamde rolling table (een roltafel) worden van de worsten bolletjes gerold in de gewenste maat. Je moet je wel een roltafel aanschaffen die geschikt is voor die maat.

Je kan ook pop-ups maken.Dit kan met een speciaal hiervoor uitgedokterde samenstelling doch je kan evengoed gebruik maken van je standaardrecept. In dat geval dien je wel te beschikken over drijvende balletjes zoals kurken, waarrond je het boiliedeeg rolt.

Ondertussen hebben we op een vuurtje een ruime kom met water aan de kook gebracht. Een oude friteusepan is hiervoor ook zeer geschikt. Een deel van onze gerolde bolletjes gaan we nu, met behulp van een zeef, in het kookwater op punt brengen. Hoelang de boilies in het kokende water dienen te blijven, is afhankelijk van de samenstelling en van de voorkeur voor harde of minder harde boilies. Zoveel te langer je ze laat koken, zoveel te harder ze zullen worden. Persoonlijk haal ik mijn boilies uit het kookwater op het ogenblik dat ze gaan bovendrijven. De alzo gekookte bolletjes worden op een druiprekje gestald, waar ze kunnen afkoelen. Portie na portie kan je op die manier klaarmaken. De afgekoelde boilies kan je naar keus nog een dagje of meer laten rusten en dan dadelijk gebruiken, ofwel kan je de nog vochtige boilies invriezen. Vries ze nooit droog in, want dan kunnen ze eventueel breken, aangezien ze tijdens het bevriezingsproces vocht zullen verliezen.

Tot zover deze bijdrage over het karpervissen. Ik hoop dat zij die zich deze tak van het hengelen willen eigen maken er iets aan hebben. Natuurlijk is dit artikel verre van volledig, doch wens jij je verder te specialiseren, ren dan snel naar de boekhandel, de kranten- of hengelsportwinkel, of schuim het internet af. Over het karpervissen werden reeds verscheidene zeer goede boeken geschreven en maandelijks komen talrijke tijdschriften op de markt die uitgebreid ingaan op allerlei aspecten van deze sport. Ik ben er echter van overtuigd dat je met behulp van dit artikel en beide voorgaande, dadelijk aan de slag kunt.

Vang ze.

Copyright - all rights reserved - made by hengelpassie
Terug naar de inhoud