De karper ... mijn vriend - Hengelpassie

Hengelliefde
Hengelsportverhalen van vroeger en nu
Hengelsportverhalen van vroeger en nu
Ga naar de inhoud

DE KARPER?…MIJN VRIEND!!!


Op je met zorg aangelegde voederstek had je de afgelopen weken reeds heel wat mooie voorn gevangen. Je genoot van je hennepvisserij en van die prachtige vissen die je nauwelijks zeven meter lange hengeltje zo prachtig lieten buigen. Voor de zoveelste keer dook het pennetje vastberaden onder het wateroppervlak. Met een snelle tik maakte je contact met de vis, doch vooraleer je het goed en wel besefte, werd je dunne lijntje aan flarden getrokken. De karpers hadden jouw voerstek ontdekt, genoten van jouw hennep en lachten met jouw dunne voornlijntjes.

Op zulke ogenblikken is de tijd gekomen om je visserij aan te passen. Vergeet even die mooie voorns en ga op de karper hengelen. Ik garandeer je enkele spannende hengelbeurten en prachtige vissen.

Karper kan je succesvol met de pen bevissen. Hierover hadden we het reeds uitgebreid in de vorige uitgave van dit tijdschrift. Het kan echter ook anders en daarover gaan we het nu hebben.

OP KARPER MET DE HAIR-RIG


Meer dan twintig jaar geleden kwam een pientere Engelsman op het idee, zijn aas op een speciale manier aan de karper aan te bieden. In plaats van het op de haak te bevestigen, zoals gebruikelijk was, knoopte hij aan zijn haak een dun draadje en aan dit draadje bevestigde hij het aas. De haak zelf bleef volledig vrij. Deze methode bleek onmiddellijk succesvol te zijn. De haak, vrij van enig aas dat het indringen toch altijd enigszins afremt, zette zich veel beter vast in de bek van de vis. De eerste maal dat deze Engelsman deze methode toepaste, gebruikte hij één van zijn eigen hoofdharen. De visserij met de "haar-rig", was geboren.

Ondertussen was ook gebleken dat deeg, in die tijd gebruikelijk voor het vissen op karper, in het water veel langer stand hield wanneer men de op voorhand gerolde deegbolletjes een tijdje in water kookte, dermate dat de buitenwand harder werd. Ook kon men op die manier met die deegbolletjes een voederplaats aanleggen. Het deeg viel immers niet zo snel uit mekaar en ook van andere vissoorten zoals scholen witvis, die het zachte aas ook wel wisten te appreciëren, had men veel minder last. De visserij met gekookte aasbolletjes, oftewel boilies, was geboren en vormde in combinatie met de "hair-rig" een uiterst doeltreffend wapen voor de vangst van karpers.

Langzaam maar zeker kwam deze hengelmethode naar onze contreien overgewaaid en thans, meer dan twintig jaar later, houdt zij horden karpervissers dag en nacht in haar ban. Velen, die voorheen nooit visten, worden van dag op dag plots karpervisser. Ettelijke rigmontages zien ieder seizoen het levenslicht, de ene methode nog ingewikkelder dan de andere, doch steeds met de bedoeling, de karper een stap voor te zijn. De karpervisser wordt een kampeerder en avonturier. Een weekend, een week of nog langer onafgebroken op karper vissen, is geen uitzondering meer. De vakhandel speelt hier natuurlijk op in. Een hengeluitrusting is slechts een deel van de vissersbagage geworden. Ook allerhande campingartikelen gaan als zoete broodjes over de toonbank en de reisorganisaties en het toerisme in zijn totaliteit hebben in de karpervisser een dankbare bron van inkomsten gevonden. Immers, wat van ver komt, is steeds beter.

Gelukkig kan alles toch nog steeds heel wat eenvoudiger, hoeft een dagenlange trektocht niet en kan ook een hengeltrip van één dagje succesvol zijn. Zelfs een paar uurtjes in de avond kunnen volstaan om een paar mooie karpers te haken.

HENGELMATERIAAL


Vissen op karper zonder gebruik te maken van een pen, dus met een loodmontage, stelt andere eisen aan de hengel. Deze dient in staat te zijn, het gemonteerde lood op de hengelstek te brengen. Deze stek kan zich kort in de oever bevinden, doch kan, naargelang de omstandigheden, een eind van deze oever verwijderd liggen. Veelal zullen deze karperhengels dan ook heel wat strakker zijn dan de penhengels en beschikken zij meestal over een gedeelde handgreep om beter te kunnen inwerpen. Dit type hengels is tegenwoordig in iedere hengelsportzaak te koop en zoals steeds is er heel wat kaf tussen het koren. Kijk als beginnend karpervisser dan ook goed uit bij een eventuele aankoop en vraag desgevallend raad aan een meer ervaren collega. Veelal wordt met twee hengels gevist, doch op sommige private wateren mag je mits betaling, met meerdere hengels aan de slag. Koop in één keer het aantal hengels dat je denkt nodig te hebben.

Op karperhengels horen kwaliteitsmolens. Niet echt noodzakelijk, doch voorzeker aan te bevelen, zijn de exemplaren met een vrijloopsysteem, de zogenaamde bait-runners. Bij een aanbeet zal de lijn ongehinderd van de spoel worden getrokken en dit volgens een vooraf ingestelde spanning. Een draai aan de slinger volstaat om de eigenlijke slip van de molen in werking te stellen en het vrijloopsysteem uit te schakelen. Dat je op deze molens lijn van goede kwaliteit opspoelt, is vanzelfsprekend. Lijnen zoals de "big-game Trilene" van Berkley hebben zichzelf reeds jaren bewezen, zijn tamelijk schuurbestendig en voorzeker niet duur.

Tijdens het vissen dienen je hengels op een degelijke manier te worden afgesteund. Je kan hier de normale hengelsteunen voor gebruiken doch de aanschaf van een echt karperhengelstatief, oftewel een rod pod, is meer dan het overwegen waard. Met dit materiaal hoef je niet af te rekenen met een harde ondergrond en ook op een betonnen oever of een steiger, is de rod pod zonder problemen te gebruiken.

Voor het landen van een karper heb je natuurlijk een groot landingsnet nodig en deze zijn tegenwoordig eveneens in alle hengelsportwinkels te koop. Zorg dat de steel niet al te kort is. Met zulk net mag nooit naar de vis worden geschept. Je dient deze er als het ware bovenop te loodsen waarna je het even naar omhoog heft om het dan tenslotte met beide handen op de oever te hijsen.

Om je tegen regen en wind ofwel de zon te beschermen is een goede paraplu een noodzaak. Gebruik er eentje met een doormeter van zeker 2,5 meter. Een speciaal zeil dat je over de paraplu kan aanbrengen, de zogenaamde overwrap, maakt van je regenscherm een tent. Je hebt dan wel nog een paar speciale steunen nodig en ook enkele grondpennen. Een grondzeil zorgt ervoor dat je kleine materiaal droog en vrij van insecten blijft. Zie je meer in een echte tent? Geen probleem, overal zijn deze bivvy’s te koop en dit in de meest uiteenlopende prijsklassen. Je opgetuigde hengels, landingsnet, paraplu, steunen en rod pod, kan je opbergen in een speciaal karperfoedraal.

Voor het verklikken van een aanbeet maken we dus geen gebruik van een dobber, doch wel van een waker. Zo zou je eenvoudigweg een wasspeld tussen je molen en het startoog van je hengel kunnen hangen, doch dat is uit de mode. Wij gebruikten vroeger de zogeheten klimwakers of monkey-climbers (een lange staaf waarop een kunststof waker op en neer kan schuiven), doch deze wakers zijn ondertussen vervangen door swingdroppers. Een swingdropper wordt op de voorste zijsteun (buzzerbar) van de rodpod geplaatst en met het andere uiteinde als het ware losjes op de lijn geklemd. Een verschuifbaar gewicht zorgt voor een meer of minder gevoelige afstelling van de waker. Iedere zichzelf respecterende karpervisser beschikt momenteel ook over een set geluidswakers, bij de hengelaars beter bekend als de optonics, doch dat is een merknaam. Ze zijn te koop in uiteenlopende prijsklassen en denk niet dat de goedkopere versies daarom de slechtste zijn. Voorwaarde is wel dat toon en volume kunnen geregeld worden. We mogen ook niet vergeten om enkele kunststof steunen aan te schaffen om de achterzijde van de hengels te ondersteunen.

Een karpertas is handig om ondermeer je kleine materialen, aas, voer en persoonlijke voedingswaren en drank in op te bergen. Zo een tas is nooit te groot maar helaas bijna steeds te klein. Je kleine materiaal kan je stapsgewijze aanschaffen. Een hengelsportcatalogus met specifiek karpermateriaal zal je zeker vinden in de rekken van één van de sponsors van dit tijdschrift, is gratis en helpt je uiteraard verder op weg. Ik beperk me hier tot een - ver van volledige - opsomming : karperhaken in meerde maten, lood in verscheidene modellen en gewichten, wartels, kunststof en rubberen parels, ledger stops, siliconentubes, loodstoppers, hair stops, boilienaalden, stringernaalden, PVA strings, onthakingstang, katapult of stick, weegzak, onthakingsmat, al dan niet gevlochten onderlijnen, kneedbaar lood, kant en klare onderlijnen, een weegschaal en een fototoestel. Een gemakkelijk zittende karperstoel of een bedchair vervolledigt je basisuitrusting.

Een volgende keer gaan we dieper in op de montage van lood, onderlijn, haak en haarlijn en ook over het klaarmaken van boilies zal je dan meer kunnen lezen. We gaan ook enkele recepten op papier zetten. Tot dan.

E. Schepmans.

Copyright - all rights reserved - made by hengelpassie
Terug naar de inhoud