Dagje vissen - Hengelpassie

Hengelliefde
Hengelsportverhalen van vroeger en nu
Hengelsportverhalen van vroeger en nu
Ga naar de inhoud

EEN DAGJE LEKKER VISSEN OP SNOEKBAARS

Valère had er niet veel vertrouwen in die eerste juni, niet in het snoekbaarsvissen op die grote plas en evenmin in de man die hem vergezelde:  onbekend maakt onbemind. We waren niet de enigen die de dinsdag vrijaf hadden genomen voor een dagje vissen. De talloze wagens met trailer die de parkeerplaats bezetten, waren hier de stille getuigen van.

Een ietsje zenuwachtig werd de boot te water gelaten en de motor gestart. De gekozen stek lag er gelukkig verlaten bij, zelfs geen boot in de nabije omgeving. We ankerden boven een talud op een waterdiepte van drie meter, maakten de hengels klaar, aasvisje aan de haak en te water en voor wat mij betreft tijd voor een sigaretje en een cola en dan vissen. Het werd me niet gegund. De top van mijn sleephengel kromde zich gevaarlijk. De haak werd gezet en na een korte dril werd de eerste snoekbaars van het nieuwe seizoen geland. Het vertrouwen van Valère steeg zienderogen en toen niet echt veel later zijn GSM rinkelde kon hij die andere Valère, die zijn geluk op ons aller Schulensmeer beproefde, vertellen dat reeds vier snoekbaarzen het natte voor het droge hadden geruild. Die dag vingen we samen achttien vissen.

Met twaalf stuks behaalde Valère de dagoverwinning. Zoete wraak voor het jaar daarvoor op het Schulensmeer. De pretoogjes die mij aanstaarden spraken boekdelen. Maar het was hem gegund …alhoewel.

De meeste snoekbaarzen werden met het sleepsysteem gehaakt. Weet je nog? Aan een onderlijn komt een haak nr. 6 of 4 naargelang de grootte van het aasvisje. Met een wartel wordt deze onderlijn aan de hoofdlijn bevestigd. Gebruik je dyneema op je molenspoel, zal je de aanbeet zonder twijfel beter aanvoelen. Een peervormig Ioodje aan een zijIijntje van een tiental centimeter wordt met een tweede warteltje schuivend op de hoofdlijn gemonteerd. De hengel dient een lengte van een tweetal meter en voldoende body te bezitten, doch ook een gevoelige top die de minste aanbeet tot in het handvat weergeeft.

Eddy Schepmans.

Copyright - all rights reserved - made by hengelpassie
Terug naar de inhoud