Bootvisserij deel 1 - Hengelpassie

Hengelliefde
Hengelsportverhalen van vroeger en nu
Hengelsportverhalen van vroeger en nu
Ga naar de inhoud

Bootvisserij

E. Schepmans


Niets kan zo ontspannend zijn dan, alleen of samen met een vismaat, een dagje vissen vanuit een bootje.

Zelf beoefenen we deze vorm van vissen reeds jaren, eerst op de Grensscheidende Maas, nadien ook op het Schulensmeer.Ik herinner me nog goed, dat mijn vroegere vismaat en ikzelf als één van de eersten, onze bootjes van de Maas overbrachten naar het Schulensmeer. We beleefden er prachtige vissersuren om dan een tijd later wezenloos toe te kijken op een zwart stinkend water en een massa zieltogende en rottende vis. We schreven toen augustus 1980… Ondertussen is deze ramp geschiedenis geworden en heeft een ganse visvloot een onderkomen gevonden aan de oevers van ons prachtig Meer.

Wij zijn geen specialisten op het gebied van de bootvisserij, doch de ervaring heeft ons wel het één en ander geleerd, ook wat de veiligheid betreft.

De eerste boot die we aanschaften was een ijzeren geval zoals ze die op de Rijnaken gebruiken. Een prima roeier, door de grote luchtkassen onzinkbaar, doch met een zwaar eigen gewicht, waarvoor men dan wel een tamelijk goede stabiliteit in de plaats krijgt. Nu niet bepaald een boot om regelmatig mee naar huis te nemen, wel ideaal indien je een vaste ligplaats hebt en geen gemakkelijke prooi voor personen die aan de "steelziekte" lijden. Dit type is in de eerste plaats als reddingsboot bedoeld. Ze kan dan ook zondermeer in de categorie "meer veilige boten" gerangschikt worden.

We gebruikten dergelijk type verscheidene jaren als visbootje op het Schulensmeer en het  heeft ons meer dan eens door de woelige baren van dit prachtige doch soms verraderlijke water geloodst. En geloof me, die baren kunnen soms woelig zijn. Wij hebben dat ooit tot onze schade, schande en schrik ondervonden.

We zegden het reeds, dit "scheepje" voldeed tamelijk doch was zwaar en daar we indertijd ook nog regelmatig naar de Maas trokken en ook daar op het water wilden vissen, was de aanschaf van een tweede visboot pure noodzaak. We kozen voor een kleintje uit polyester, dat was gemakkelijk te transporteren en laden en lossen was ook geen probleem.

We ondervonden echter onmiddellijk dat dit ding voor een visser een miskleun was: veel te klein en te onstabiel. Misschien bruikbaar op een vijver maar niet voor het grotere werk. De deur uit ermee en een meer uit de kluiten gewassen "drijfding" aangeschaft. Doch ook dit exemplaar bleek voor ons doel niet zo geschikt. Teleurgesteld dienden we vast te stellen dat niet enkel de lengte van een polyesterboot bepalend is voor de stabiliteit, doch ook de breedte en de vorm van de romp.

Na heel wat financieel verlies, visten we verscheidene jaren vanuit een polyesterboot van 4,20 bij 1,75 meter met een platte bodem en voorzien van luchtkasten (zie foto).

Toen we nadien ook de grotere wateren opzochten en de ermee gepaard gaande scheepvaart, zochten we ons heil in een aluminium boot met V-bodem, met een lengte van 4,50 meter en een breedte van 1,70 meter.

Ook deze anders wel prima boot werd ondertussen vervangen door een Crescent 450 Winner met een hogere vrijboord en ongeveer 1,90 meter breed, voorzien van een 25 PK buitenboordmotor, waarmee ook de kustwateren bevaarbaar zijn.

In een volgend artikel gaan we ondermeer nader ingaan op de veiligheid.

Copyright - all rights reserved - made by hengelpassie
Terug naar de inhoud