Big game Kenia - Hengelpassie

Hengelliefde
Hengelsportverhalen van vroeger en nu
Hengelsportverhalen van vroeger en nu
Ga naar de inhoud
Big game in Kenia

Na verschillende jaren succesvol te hebben gevist op blauwe haai in Ierland vond ik dat het tijd werd voor een nieuwe uitdaging. Mijn oog viel op Kenia, dit zou de nieuwe visbestemming worden.

Kenia
Nobelprijs winnaar Ernest Hemingway, die Oost - Afrika in zijn hart droeg, ontdekte midden jaren dertig de hengelsportmogelijkheden aan de Keniaanse kust. Tegenwoordig is de Keniaanse kust gekend als één van de beste game fishing bestemmingen ter wereld, vooral voor zeilvis. Kenia bezit 550 km kustlijn aan de Indische Oceaan. De bekendste visplaatsen zijn van zuid naar noord Shimoni, Mombassa, Watamu, Malindi en Lamu. Shimoni aan de grens met Tanzania in het uiterste zuiden van Kenia is over het algemeen de beste plaats voor de marlijn visserij. Terwijl de omgeving van Mombasa meer gekend is voor wahoo, dolphinfish, geelvin tonijn en zeilvis. Watamu en vooral Malindi zijn echte hotspots voor het vissen op zeilvis. Geelvin tonijn wordt vooral gevangen van augustus tot november. Het vissen op zeilvis begint pas in november goed te worden. De beste vismaanden zijn van november tot en met maart. Dus als je de moeite wilt doen een vistrip naar Kenia te ondernemen doe je er goed aan met voorgaande tips rekening houden.

Zwarte marlijn

Op 15 oktober 2001 was het dan zover, Roland Geeraerts Vrije Vissers Diepenbeek, Theo Schoemans en ikzelf, trouwe VVSM leden, vertrokken naar Mombasa. De eerste visdag visten we van Mombasa naar Watamu. Vanuit Watamu zouden we de dag daarop vissen naar Malindi, waar we aan een tweedaagse viscompetitie zouden meedoen. (Om je een idee van de afstanden te geven, de afstand van Mombasa tot Malindi is ongeveer 120 km) Er stonden zeven vishengels uit als we richting Watamu trolden, waarvan twee aan de outriggers en één aan de downrigger. De trolsnelheid varieerde tussen de vijf à zeven knopen. Na ongeveer drie uur vissen, terwijl ik op het achterdek een snack at, zag ik een grote zwarte vis. De vis, gedeeltelijk boven water, volgde de lure achter de linkeroutrigger. Omdat Roland korter bij de hengel stond dan ik, stootte ik hem aan en zei "je gaat daar beet krijgen".

Ondertussen had de vis de lure genomen en begon de reel vrolijk te krijsen - een hemels geluid! Als door een wesp gestoken reageerde Roland gepast door de hengel ter hand te nemen en tweemaal fors na mekaar aan te slaan. Die hing!!

Na een intense dril van twee uur in een tropische zon, waarbij ik Roland aanmoedigde en af en toe liet drinken, kantelde de strijd in het voordeel van de sportvisser. Een gigantische zwarte marlijn staakte de strijd en gaf zich gewonnen. Voor een eerste aanbeet en de eerste vis van onze vistrip was er dat één die kon tellen!

Diegenen onder jullie die mij kennen weten dat ik een voorstander ben van een "catch and release" visie. Na overleg met de skipper werd besloten de marlijn te merken en terug vrij te laten. Doch ondanks onze volgehouden inspanningen slaagden we er niet in de vis voldoende bij zijn positieven te laten komen. Daarom werd toch besloten hem mee te nemen naar wal in Watamu. Na weging tekende de weegschaal 168.6 kg aan. Een dergelijke zwarte Marlijn gevangen aan een 50 lbs lijn! Proficiat Roland goed gedaan. Niet slecht voor Big Game beginnelingen!

Tijdens onze vistrip slaagden we erin verschillende soorten vissen te vangen waaronder zwarte marlijn, kingfish, barracuda, coralcod, karambesi, geelvin tonijn en kleinere tonijnsoorten waaronder rainbowrunner en kawa kawa. De meeste aanbeten kregen we op de downrigger op kleine zinkende rapala’s. We hadden verschillende aanbeten van zeilvissen maar slaagden er jammer genoeg niet in de dril succesvol te beëindigen. Tot drie keer toe haalde we alleen de kop van een vis binnen. De vis was tijdens de dril opgepeuzeld door een haai. Naast het vissen werden onze dagen opgefleurd door dolfijnen, reuzeschilpadden, een walvis met twee zogende jongen en planktonetende walvishaaien. Soms hadden we de indruk dat we midden in een natuurdocumentaire terechtgekomen waren. Op een bepaald moment knalde één of andere grote vis met zoveel geweld tegen de boot dat het water in de boot kletste. De skipper Steve zei op nonchalante toon "dat was een macohaai die de boot aanviel".

Lezers die minder vertrouwd zijn met game fishing wil ik graag een woordje uitleg geven.

Big game fishing: hieronder wordt begrepen het vissen op de grootste en sterkste zeevissen. Of een gevangen vis in aanmerking kan komen om als record geclaimd te worden, hangt af van bepaalde vangstvoorschriften. Deze vangstregels betreffende het haken, drillen en landen van de vis zijn vastgelegd door de IGFA of voluit International Game Fish Association. Omdat het vangen van b.v. een blauwvin tonijn van 500 kg niet te vergelijken is met een barracuda van 5 kg stelde het IFGA ook voorwaarden betreffende lijnsterkte of lijnklassen.

We onderscheiden volgende lijnklassen

2 lbs (lijn zal breken indien ze belast wordt met een kracht groter dan 1kg)

4 lbs max. belasting 2 kg

8 lbs max. belasting 4 kg

12 lbs max. belasting 6 kg

16 lbs max. belasting 8 kg

20lbs max. belasting 10 kg

30 lbs max. belasting 15 kg

50 lbs max. belasting 24 kg

80 lbs max. belasting 37 kg

120 lbs max. belasting 60 kg

Wanneer je een gevangen vis wilt claimen als een potentieel record zal de IFGA vragen wat de lijnklasse was van je vislijn. Het spreekt vanzelf dat je kansen stijgen om in de tabellen te worden opgenomen naarmate je met een relatief kleine lijnklasse hebt gevist.

Downrigger: een downrigger is een toestel dat wordt gebruikt bij het slepend vissen en dat je toelaat het aas aan te bieden op een door jou vooraf ingestelde diepte. Via een katrol op de downrigger kan je een loden bol laten zakken. Hoe dieper je de bol laat zakken hoe dieper je aas wordt aangeboden.

TEKENING AASAANBIEDING FOTO DOWNRIGGEROutrigger:onder outriggers verstaat men de twee palen die onder een hoek van 45° aan de zijkanten van de boot omhoog wijzen. Zij dienen ervoor dat de lijnen van de hengels aan de zijkanten goed verspreid blijven en niet in elkaar gaan verward raken.


Knoop: de snelheid van een knoop is een zijmijl per uur.

Trollen: slepend vissen.

Zinkende Rapala: dit is het zinkend kunstaasvisje met een metalen lip dat aan de downrigger door ons gebruikt werd. De kleur is grijs, zwart.Lure: komt van het engels en betekent lokken. In dit geval een imitatie van een inktvis.


De auteur met een 5kg zware karambesi


Sportvissers die de sensatie en de adrenaline rush willen ervaren, die honderd of meer kilo’s natuurgeweld aan het uiteinde van een hengel veroorzaken, nodig ik uit voor de volgende vistrip naar Kenia. Ik ben ongebonden, organiseer zonder tussenpersonen en onderhandel rechtstreeks met de schipper en de hotels. Op die manier probeer ik de beste prijs - kwaliteit - verhouding na te streven. Men kan mij ook onder meer bereiken via mijn e-mail adres game_fishing@msn.com of mijn mobiele telefoon 0479/452780.

Tekst en foto’s Ronny. Neven


Copyright - all rights reserved - made by hengelpassie
Terug naar de inhoud